5/19/2014

# Bora Abdo # Doğan Kitap # Kitap Yorumu

Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü - Bora Abdo

kozmokitap

Kitabın Adı: Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü
Yazarı: Bora Abdo
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 123

   Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü, Beni unutma dörtlemesinin ilk kitabı.Kitap farklı kapak tasarımı ile dikkatlerimizi çekiyor. Kapak gibi  kitap da karanlık ve ölümle iç içe.. Öykü kitabı denilince normal öyküler beklemeyin. Edebi eserleri ya da çerez tabir ettiğimiz kitaplardan sonra bu kitabı okumaya başlayınca farkı hemen anlıyorsunuz. Yazarın anlatım tarzı tamamen kendine özgü. Yazarın kelime hazinesi ve hayal gücü son derece zengin. Buna karşılık olayları bize tam olarak anlatmıyor. Bir kelimelik cümlelerin yanı sıra neredeyse bir paragraf süren cümleler de mevcut. Kitaba ve ne anlattığına adapte olabilmem uzun sürüdü. Kitabın sonlarına doğru anlatım tarzına alıştığım için bir zorluk çekmeden kitabı rahatça okudum.



  Kitap bir dörtleme olduğu için olaylar ve karakterler son kitapta yerine oturacaktır.  Çağanoz diye bahsedilen kim veya ne belli değil. Yazar da bir röportajında " En başından beri çağanoz kim olacak bilmiyordum, hala da bilmiyorum. Bir karakteri bile imlemiyor. Kitaptan fırlayıp yazarı öldürecek biri de değil." diye anlatıyor. Sıradışı anlatım tarzı olan yazarın kendini beğendirme ya da sevdirme gibi bir niyeti olmadığını zannediyorum. Çünkü kendini sevdirmek istese çoğunluğun seveceği tarzda yazar , yeni tarzlar denemezdi diye düşünüyorum. Açık söylemek gerekirse bu tarzı  ben  pek sevmedim. Kitabı bitirince ortada aslında alıştığımız tarzda bir öykü olduğunu söyleyemeyeceğim.

    Kitap, sevdiği için onun neler hissedebileceğini düşünüp onun ağzından günlük yazan birisi; kurbağaları parçalayan , tuhaf karışımlardan zehir hazırlayan ve ensest ilişki yaşayan iki kız kardeşten birinin diğerini öldürmesi; tecavüze uğrayıp öldürülmüş zenci bir deniz kızı; sağır bir papağan; çeyiz sandıklı bir travesti ve cüce ; iki kuşun aşık olduğu korkuluk kız gibi minik öykülerden oluşuyor. Farklı , karanlık , ölümle yoğurulmuş hikayeler.... Öykülerinin birinde yazar kendini de dahil etmiş. Karakter yazarın adını duyunca   " Ha şu abuk sabuk öyküleri yazan" diye bahsediyor ve kendisini öldürmemesini istiyor....
   
    Yazımı yazarın Radikal Kitapta yer alan söyleşideki sözleri ile bitirmek istiyorum:)))
"Çağanoz'da hayal gücüm elverdiğince çeşitli anlatım teknikleri denedim. Deneyeceğim de. Okurun zekasına da güveniyorum. Bir metafor olarak durduğum yerde kaşarlanmak istemem. Sürekli değişen ve sürprizler yapan bir kalemim olsun isterim."





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.