12/03/2014

# Bilinmeyen Adanın Öyküsü # Jose Saramago # Kırmızı Kedi Yayınevi # Kitap Yorumu

Bilinmeyen Adanın Öyküsü - Jose Saramago


Bilinmeyen Adanın Öyküsü



      Jose Saramago.... Edebiyatla ilgisi olup bu ismi duymamış olan yoktur sanırım. Yazdığı kitaplarla, anlatım tarzı ile okuyucuların gönlünde taht kurmuş bir yazar. Bu yazarla daha önce tanışmamış olanlar için kısaca bahsedelim yazardan. 1922 Portekiz doğumlu olan yazar , yoksul bir ailedendir. Makinistlik eğitimi alan yazar , teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlükten çevirmenliğe kadar birçok işte çalışmıştır. Kitaplarının satış rakamı sadece Portekiz'de iki milyonu geçmiştir.Kitapları 25 dile çevrilen yazar ,din konusundaki görüşleri nedeni ile Portekiz Hükümeti tarafından sansürlenince Kanarya Adaları'nda Lanzarote'ye yerleşmiş ve ölünceye kadar burada yaşamıştır.1998 yılında Nobel Edebiyet ödülü almıştır.  2010 yılında kaybettiğimiz yazar yazılarında nokta ve virgülden başka noktalama işareti kullanmaz ve okuyucusuyla arasında sarsılmaz bir bağ vardır.

    " Bir adam kralın kapısını çalmış ve ona demiş ki, Bana bir tekne ver...." diye başlıyor kitap.Kitap hangi ülkede geçer ya da adamın , kralın isimleri nedir belli değil. İsmi olmayan bir ülkede ismi olmayan insanlar arasında geçer olay. Bilinmeyen bir adayı keşfetmek ister adam. Kral ise bilinmeyen bir adanın kalmadığını , bütün adaların bilindiğini söylese de adam ısrar eder. Adı üstünde bilinmeyen adadır. Bilen olsa zaten bilinmeyen olmazdı değil mi? Her yaşta okuyucunun zevkle okuyacağı kitap adeta bir masal tadında. Küçük yaştakiler masal olarak okurken daha büyük okuyucular her cümlede yer alan gizli anlamları, yazarın muzipçe anlatmak istediklerini fark edebilirler. Çok kısa bir kitap olduğu için bir saatten az bir zamanda okumayı bitirebiliriz , fakat anlatmaya çalıştıkları ile kitabın boyutunun üzerine çıkmış yazar.Kitabın içerisindeki Birol Bayram'a ait olan çizimler de oldukça başarılı.

   Kitabı severek okudum ve yine beni hayal kırıklığına uğratmayan bir Saramago yapıtıydı. Tüm kitap severlere tavsiye ederim.


Bilinmeyen Adanın Öyküsü





Bilinmeyen Adanın Öyküsü

Kitabın Adı: Bilinmeyen Adanın Öyküsü 
Yazarı: Jose Saramago 
Orjinal Adı: O Conto da Ilha Desconhecida 
Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi 
Çeviren: Emrah İmre 

Bir adam kralın kapısını çalmış ve ona demiş ki, Bana bir tekne ver.”
Bilinmeyen adaların kalmadığına inanılan bir dönemde bilinmeyen ada arama cesaretine sahip bir adamla böyle bir cesareti görüp hayatını değiştirebileceğine inanan bir kadının büyük usta Saramago’nun eşsiz anlatısında edebiyat tarihine geçen yolculukları böyle başlar. Emrah İmre’nin Portekizceden çevirisi ve Birol Bayram’ın desenleriyle okurun minör başyapıtlarından olacaktır Bilinmeyen Adanın Öyküsü.

“(...) ben bilinmeyen adayı bulmak istiyorum, o adaya ayak bastığımda kim olduğumu öğrenmek istiyorum, Bilmiyor musun ki, Kendinden dışarı çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin, (...)”


“Saramago görünüşte sade bir öyküyü basit bir dille ve masum karakterlerle aktarıyor; okurlar, hayalperestler ve âşıklar psikolojik, romantik ve toplumsal altmetinleri fark edecektir.”

- Publishers Weekly -


Jose Saramago Kimdir?
   
Jose Saramago
   Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazardır.


 Lizbon kentinin kuzeyindeki küçük bir köy olan Azinhaga'da (Ribatejo) doğdu. Yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyüdü. Ailesiyle birlikte taşındığı Lizbon'da öğrenim gördü. Öğrenimi sırasında kırsal kesimde çalıştı. Ekonomik sorunları nedeniyle okulu bıraktı. Makinistlik eğitimi aldı. Teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlüğe ve çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı.

Bir yayınevinde, yayın hazırlığı ve üretim departmanında görev yaptı. Diario ve Lisboa gazetelerinde kültür editörü olarak çalıştı. Siyasi yorumlar yazdı. Portekiz Yazarlar Birliği'nin yönetim kurulunda görev üstlendi. 1976'dan sonra kendini tümüyle kitaplarına verdi.

1993'te Kanarya Adaları'nda Lanzarote'ye yerleşti. Pilar del Rio ile evlendi. İlk romanı Günah Ülkesi (Terra do Pecado) 1947'de yayınlandı.

Yazarın romanları ve denemelerinin yanı sıra iki şiir kitabı ve oyun kitapları da vardır. Saramago, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'ü kazandı.

Yazarın biçemi gayet dikkate değerdir. Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmaz. Anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir.Ünlü yazar 87 yaşında hayatını kaybetmiştir.


Jose Saramago'nun Okuduğum Diğer Kitapları:





                                                                  

3 yorum:

  1. Yazarın bir kitabını okudum ama umarım hepsini okuma fırsatım olur :)

    YanıtlaSil
  2. Giriş cümlesi okuru kendine bağlıyor, merak ettiriyor. Hayat hikayesini de iyi ki yazmışsınız, çok ilginç çünkü çok başarılı yazarların, film yönetmenlerinin veya sinema oyuncularının bir çoğu gençken pekçok işte çalışanlardan oluşuyor. Jack London, Hemingway gibi...galiba çok gezip, görmek, gözlemlemek yazarlığı besliyor.
    Elinize sağlık. Okumak isterim.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.