1/24/2015

# Can Yayınları # Kitap Yorumu # Kuşlar Sanatı # Pablo Neruda

Kuşlar Sanatı - Pablo Neruda

 
Pablo Neruda
Kuşlar Sanatı
Pablo Neruda
Can Yayınları
Çeviri: ALOVA
93sf
    Kar , kış , soğuk derken evlerimize hapsolduk adeta. Güneşi, masmavi gökyüzünü , en çok da kuşların cıvıltısını özledim bu beyaz kar diyarının arasında. Bugün güneş yüzünü gösterir gibi oldu nihayetinde, havalar da ısınıyor mu ne? Tek eksiğimiz kuşlar kaldı. O eksiğimi de Pablo Neruda tamamlıyor Kuşlar Sanatı ile....
      Pablo Neruda Şili asıllı şairdir bilmeyenler varsa.Neruda'nın asıl ismi Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto'dur. Şair, bu takma ismi Çek şair Jan Neruda'da anısına seçmiştir. Şair şiirleri ile yurdunun bütün içsel dünyasını ve dünyevi varlığını içselleştirme yoluna gitmiştir. Bu kitabında Neruda Bildiği bütün kuş türlerini şiirleştirmiştir. Kuşları, özgürlüğe kanat açmışları, şiirin eşsiz dünyası ile birleştiren bu şiirleri seveceğinizi düşünüyorum.
         Kuşlar Sanatı'nda serüvenimiz göç ile başlıyor. Sonra kuş türleri bir bir şiirleştirilirken tuhaf kuşlar da mısralardan nasiplerini alıyorlar. En son ise şair kuşlara veda ediyor.
     1971 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazarın kitabında beğendiğim şiirlerden bir tanesini paylaşmak istiyorum:

   HARRİS ŞAHİNİ
Beyaz bir şahin gördüm
gökte asılı duran iplikle,
ama iplik yoktu:.
salınıyordu beyaz şahin,
karlıydı devinimi,
çırpıyordu dev kanatlarını,
ateş saçıyordu içinde
bir şenlik ateşi gibi,
açlık biledi çeliği,
pençelerinin siyah siklonunu:
hazırladı kör kanı
taş gibi düşmek için:
dehşet dehşetti karlı ışığı,
dehşet, yiyip bitiren sessizliği.
Sevgilerle♥♥♥
kozmokitap

2 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.