11/14/2014

# Altın Kitaplar # Bülbülü Öldürmek # Harper Lee # Kitap Yorumu

Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

Kozmokitap


     1961 Pulitzer ödülü , 1962 Altın Küre ve 3 oscar ödülü alan Bülbülü Öldürmek, Harper Lee'nin ilk ve tek romanı. Bülbülü Öldürmek için 20 yüzyılın romanı olarak bahsedilir. Çünkü yayınlandığı günden bu güne baskısı hiç tükenmemiştir. Amerika'da bazı okullarda ders kitabı olarak okutulmuş. Bizde de liselerde Türk edebiyatı dersinde öğrencilere okuması tavsiye edilen ve özet çıkarması istenen kitaplar arasındadır. Kitap 40 dile çevrilmiştir. Bu kadar başarılı bir kitap yazan yararın başka roman yazmamış olması okuyucu açısından büyük bir kayıptır. Yazar kendi tanık olduğu bir olaydan esinlenerek kitabı yazmıştır.



    Bu kitabı okuduktan sonra bir kez daha klasik kitapları neden bu kadar çok sevdiğimi anladım. Klasik kitaplar sırf beynimizin değil ruhumuzun da gıdası. Klasikleri okurken huzur duyuyorum ve beynin bir süre rahatlıyor. Bazı popüler olarak geçen ancak balon misali çabuk sönen kitapları okurken bazen kafanda bir dolgunluk hissi oluşuyor yani bana bir değer katmadığı gibi beynimde fazlalık oluşturuyor. Bülbülü öldürmek ise elimden düşürmek istemediğim bir kitap oldu. Tadı hala damağımda.

    Kitap küçük bir kız çocuğunun olaylara bakış açısından ve onun ağzından yazılmış. Olaylar 1930 yılının Amerika'sında geçiyor. Zenci-beyaz ayrımının olduğu , insanların sınıflandırıldığı zamanlar... Scout ve Ağabeyi Jem babaları Atticus ile birlikte yaşamaktadırlar. Anneleri ölmüştür. Evlerinde çalışan ve bir zenci olan Calpurnia çocuklara da bakmaktadır. Babaları avukattır. Çocuklar bütün zamanlarını bahçede oynayarak, evlerinin arka tarafında yaşayan ve evden hiç çıkmayan Boo Radley'i merak ederek geçirirler. Yaz için komşularına gelen Dill ile iyi arkadaş olurlar. Kitabın başında Jem'in kolunun kırıldığından bahsedilir. Scout birkaç yıl geriye giderek olayı meydana  getiren olayların başlangıcını bize anlatmaya başlar. Kitaptaki en önemli olay bir zencinin bir beyaz kıza tecavüz ettiği iddiası ve bu olayın mahkemesidir. Zencinin savunmasını Atticus üstlenir. Bu olayın üzerine kasabanın çoğunluğu ailenin üzerine özellikle de çocukların üzerine gelirler.

   Dönemin atmosferini özellikle de çocukların duygularını ve tepkilerini çok iyi dile getirmiş yazar.Sıkılmadan okunan, okuyucuyu düşündüren, eğlendiren ve geçmişi ve insan hatalarını gözler önüne seren muhteşem bir yapıt. Kesinlikle tavsiye edilir....

İstediğiniz kadar şakrakkuşu vurabilirsiniz ama bülbülü öldürmek günahtır, bunu asla unutmayın.

Yakından tanıyınca bütün insanlar iyidir Scout.

Sevgilerle...


Bülbülü Öldürmek
To Kill A Mockingbird
Harper Lee
Altın Kitaplar
Çeviren:Özay Süsoy
319 sf.



1962 yılında çekilen Bülbülü Öldürmek Film fragmanı:









4 yorum:

  1. Adını çok duydum. Aklımın bir köşesinde vardı ama yazınızı okuyunca; elimdeki kitaba, rafımdaki diğer beni bekleyen kitaplara ve h.sonu gideceğim fuara rağmen herşeyi unutup internetten sipariş vermemek için kendimi zor tutuyorum şu an :) Kitap kıskanılır mı ben kıskanıyorum işte. "Ben de okumalıyım" diyorum hep. Tabi böyle güzel imrendirici postlar okuyunca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Kitap kıskanılır mı , evet, ben de çok kıskanıyorum özellikler İstanbul kitap fuarına gidenleri... Sevgiler ♥♥♥

      Sil
  2. harika bir kitaba harika bir post yazmışsın... sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.