10/12/2016

# Aldous Huxley # İthaki Yayınları # Kitap Yorumu

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley || Kitap Yorumu


kozmokitap

 
    Bilimsel gelişmeler ve ilerlemeler bir kesim tarafından merakla takip edilirken bir kesin tarafından da korku ile karşılanmaktadır . Çoğu bilim kurgu filminde hayatı kolaylaştıran ve insan ömrünü uzatan bilim ve teknoloji sonuçta bir gerilim ortamına dönüşür. Bazıları için oluşan bu durum ütopik iken bazıları için ise istopiktir. İşte Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya'sı da böyledir.

    Yazarın 1932 yılında kaleme aldığı  Cesur Yeni Dünya günümüzde hala en çok ilgi gören kitaplardan bir tanesidir. Yazıldığı döneme bakıldığında yazarın hayal gücüne ve öngörülerine hayran olmamak elde değil.

   Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sı bir küresel kast sistemi olan Dünya devletidir. Dünya devleti Ayrı bölge adı verilen ve eski sistemle yaşayan insanlardan dikenli tellerle ayrılmışlar ve kendilerini bu dünyadan izole etmişlerdir. Zorbalıkla değil bilimsel gelişmeler ve mühendislik ile oluşan bu sistemdir. İnsanlar zeka ve yeteneklerine göre sınıflandırılırlar. alfa , beta , epsilon...  İnsanlar artık anne kanında büyümez ve doğarak dünyaya gelmezler. Laboratuvarda , şişelerde büyür ceninler. Öyle ki anne - baba olmak bir utanç kaynağıdır bu dünyada. Uykuda öğrenme yöntemi ile insanlar şartlandırılırlar. Kitap okumayan ve okutulmayan, sorgulamayan bir toplumdur oluşturulur. Tüketim teşvik edilir . Bedava olan ve çiçeklreden uzak tutmak için insanlar Pavlov yöntemi ile şartlandırılırlar. Bu toplumda tek eşlilik ve evlenme yoktur . "Herkes herkes içindir." Küçük yaşta cinsellik adını verdikleri oyunlar ile çocuklar bu duruma alıştırılırlar. Herkes çok mutludur. Çünkü başka türlü bir yaşantıyı bilmezler. Seks hormonu içeren sakızlar , sıkıntılı anlarında aldıkları "soma " adını verilen , yan etkisi olmayan uyuşturucular ile oldukça mutludur halk. Bu toplum için önemli olan istikrardır . Bu istikrar bozacak unsurlar - kitaplar, din- toplumdan çıkarılmıştır.

     Dünya devleti Fortd'un T modelinden sonra kurulmuştur. Ford bu toplulukta adeta ilahlaştırılmıştır. Haçların ise üst kısmı kırılarak T haline getirilmiştir. Din ne kadar toplumdan uzaklaştırılmış olsa da "Ford aşkına" tabirleri ile T işareti yapmalarında hristiyanlığın izlerine görebiliyoruz.

   Dünya devletinde ölünceya kadar genç ve sağlıklı olurken insanlar  ayrı bölgede hala evleniyor , çocuk doğuruyor ve yaşlanıyorlar. Bu bölgeden aralarına katılan Jack , onların bu mükemmel dünyasını sorgulamaya başlar. İki farklı dünyanın yaşayanlarının bakış açısı ile bu dünyanın artı ve eksilerini görüyoruz.

    Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sı ile günümüz toplumu  arasında benzerlikler olduğu inkar edilemez.....






kozmokitap
Kitabın Adı :Cesur Yeni Dünya
Yazar :Aldous Huxley
Yayınevi :İthaki Yayınları
Orjinal adı : Brave New World
Çevirmen : Ümit Tosun
Sayfa Sayısı :349


   Aldous Huxley, sadece kurgularıyla değil, kurgudışı kitaplarıyla da 20. yüzyılın en üretken isimlerinden biri. Yazarın en bilinmedik ve en güçlü eseri olan Cesur Yeni Dünya ise satirle öngörünün birleştiği, kendi distopyasını yaratan bir ütopya .
    Teknolojik tek gerçeklik, duyguların ise uzak durulması gereken kavramlar olduğu bu gelecekte Ford, Tanrı'nın yerini almıştır. Aile kavramının yozlaşma göstergesi olarak algılandığı bu çağ, soma adı verilen hap sayesinde herkesin mutlu ve hayattan keyif aldığı bir sistem üretir.
      Hiç kimse daha önce beraber olduğu kişiyle bir kez daha beraber olmaz, çünkü "herkes herkes içindir". İnsanlar makinelerden doğar, üretim kalitesine göre ise Alfa, Epsilon gibi sınıflara ayrılır. Ancak bu sistemin dışında, şehirden uzak bir yerlerde komün hayatı sürdüren bir başka topluluk daha vardır.

    Bu topluluğun sürdüğü yaşam, teknolojinin egemenliğine bir alternatif olabilir mi? Yoksa bu ütopya da başarısız olmaya mahkum mudur?
      Cesur Yeni Dünya, korkak bir geleceğin en eski anlatılarından.


                                                     

5 yorum:

  1. çok ilgnç olduğunu düşündüğüm bir kitap bu. henüz okumadım ama bölümüm gereği hocalarımız bir nevi ödev niyetine okumamızı söylediler, en kısa zamanda okuyacağım o yüzden. yorumlamanız da ilgimi çekti =) elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ben bu kitabı hemen 1984'ün ardından okumuştum. Daha sonra da dünyanın 1984 gibi değil, CYD'daki gibi olduğunu düşünmüştüm. Sonra öğrendim ki, çok kişi öyle düşünmekteymiş, benim buluşum değilmiş bu düşünce :) Okuduğum kitapları tekrar hatırlamaya bayılıyorum, ne güzel oldu bu yazı... Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Kitabı okuduğum vakit açıkcası çok tuhaf karşıladım. Korku ütopyası olmanın hakkını vermiş yazar. Günümüz toplumu ile bağdaşan yanı var yorumunu genel olarak yapmışlar lakin ben günümüz toplumuna uyarlayamadım. Din, kültür,gelenek olduğu müddetçe bu durum söz konusu değildir. İnancımızda bir zaman gelecek meşru görülmeyen her şey meşrulaşacak işte o zaman kitap hayata geçer mi yoksa her şey daha felaket mi olur bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  4. KEYİFLE OKUDUĞUM BİR KİTAPTI. gerçek olsa nasıl olurdu diye düşündüm.Hemen hemen tüm distopyalarda olduğu gibi aile yapısının yok olması insanların baskı ya da bağımlılıklarla baskı altına alınması... gerçekten sarsıcı bir kitap.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.